Wino różowe

Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich dań.

Winnica Kraków

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

wino bag in box

Z którym winem podawać dania rybne?
Stara reguła mówi, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana albo z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.