mięso sezonowane Kraków
|Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, jakie daje kuchnia europejska na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie posiłki
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. w restauracji Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film